Ukkoset 2009 - Litter A

Fin*Karvanverran ensimmäinen pentue syntyi 24.10.2009. Ukkospentueessa on kaksi tyttö ja yksi poika:

Karvanverran Usain Bolt (Ukkopoika eli Ukko) ruskea uros

Karvanverran Tuulispää (Rosina eli Juno) ruskea naaras

Karvanverran Kalevantuli (Siiri) sininen naaras

 

Vanhemmat:

IC Belacane Ukkopekka (BUR b)  &  IC Almond's Tawneee (BUR f)

ukkopekka.jpg

eeva.jpg

Kuvat: Pekka Savolainen

sukutaulu

 

1.1.2012 Ukkospennut ovat jo isoja kissoja. Ukkopoika, nykyisin Ukko, asuu Kemiössä Sadun, Martinin sekä Juuso-burman, Sven-kotikissan ja Simo-bokserin kanssa. Ukko on iso ja näyttävä kastraattikolli, jota on ilokseni nähty näyttelyissäkin. Ukon parhaat näyttelysaavutukset ovat kaksi BIS- eli kategorian paras -tulosta. Parin viikon kuluttua poika toivottavasti saa tittelikseen Grand International Premier.

Rosina eli Juno asuu Jyväskylässä. Juno synnytti 30.3.2011 ensimmäisen pentueensa, viisi pikkuburmaa, Almond's-kissalaan. Myös Juno käy näyttelyissä hyvällä menestyksellä, tuloksena useita Tuomarin paras ja Värin paras -tuloksia. Titteliltään Juno on Champion.

Kotiin jääneen Siirin kanssa on myös käyty näyttelyissä. Siiri on saavuttanut yhden Tuomarin paras ja useita Värin paras -tuloksia. Elokuussa 2011 kävimme Siirin kanssa Tallinnassa hankkimassa International Champion -tittelin. Siiri on nyt mamma-lomalla: se on joulupäivänä 2011 syntyneen kolmannen Karvanverran-pentueen emo.

 

8.1.2010 Nyt pitää ihan tosissaan jo totutella ajatukseen, että lapset lähtevät maailmalle. Rosina muuttaa tammikuun lopussa Jyväskylään Lotan luokse. Siiri jäänee mammansa kaveriksi. Ukkopoika on vielä vaikka omaa kotia, mutta eiköhän tuolle ihanuudelle sellainen pikapuoliin löydy.

UPvalo_1040.jpg

Ukkopoika 8.1.2010

 

31.12.2009 Meillä on toivuttu hyvin tiistaisista rokotuksista. Tilapäisen virtakatkoksen Kirsi-tädin piikit kyllä saivat aikaan: pennut nukkuivat 12 tuntia putkeen mitä nyt pari kertaa syömään heräsivät. Syömisessä on tehty uusi aluevaltaus: ihan oikea raaka liha. On totista puuhaa, kun pennut maitohampaillaan jäystävät possun tai kalkkunan palaa.

25.12.2009 Pahoitteluni että kuulumisia ei ole kuulunut. Lupaamani kuvasivun pyrin saamaan aikaan sentään vielä tämän vuoden nimiin.

Pennut täyttivät eilen 2 kuukautta. Päivän kunniaksi käytiin puntarilla: Siiri 1040g, Rosina 1060g ja Ukkopoika potrana 1270g! Varsinkin Ukkopojalle kelpaa kaikki ruoka. Neliviikkoisesta asti se on tunkenut itsensä aikuisten kissojen ruokakupeille ja nyt se varastaa ruokaa jo minunkin lautaseltani! Eilen lähti aamiaisleivältä juusto, tänään ruokalautaselta kinkkupala, mitähän seuraavaksi ...

Vauhtia meillä riittää, kun pennut innostavat toisensa ja välillä aikuisetkin hurjaan menoon. Mikä tahansa kelpaa leikkikaluksi, mikä ei tietysti ole ollenkaan ihme, kun Eeva-emon motto on "jos se liikkuu, se on Eevan lelu". Nyt emo joutuu vierestä katselemaan, kun lapsensa valtaavat kaikki lelut.

Reviiriä on viime aikoina laajennettu ylöspäin - lattiataso kun on jo valloitettu lukuunottamatta muutamaa komeroa, joiden ovet ihmismamma pitää tiukasti kiinni. Ylöspäin siirtyminen, lähinnä kiipeilypuissa, sujuu pennuilta mallikkaasti aina katonrajaan saakka. Alastulo on hankalampaa ja siihen tarvitaan toistaiseksi 'hissipalvelua' :)

9.12.2009 Pentukuulumisiin on jäänyt parin viikon aukko - aika on kulunut tarkkaan pentujen kanssa puuhatessa. Kaikki pennut voivat hyvin. Mitkään barrikadit eivät enää menoa rajoita, uusin valtaus on isojen kissojen hiekkalaatikko. Vastavuoroisesti isot kissat ovat ottaneet käyttöön pennuille asetellut pikkuhiekkikset.

Kuusi viikkoa tuli täyteen lauantaina ja kuviakin saatiin, kun PekkaS poikkesi kyläilemässä. Kuvia on galleriassa: http://pekkasavolainen.galleria.fi/kuvat/Kissat-Cats/FINKarvanverran%20A-pennut/

Viisiviikkoisista pennuista tässä Ukkopoika. Lisää kuvia on tulossa sivuille, kunhan saan lisättyä uuden pentukuva sivun, toivottavasti tulevan viikonlopun aikana.

UP_5vk_dsc_3128_medium2.jpg

Ukkopoika                                                                       kuva Kati Savolainen

 

23.11.2009 Saatiinpa kolmikosta syntymäpäiväpotrettikin, kun Savolaisen Pekka kävi kameransa kanssa pentuja moikkaamassa.

pennut4vk_ps_dsc_8993.jpg

Lisää kuvia pennuista on Pekan galleriassa:

http://pekkasavolainen.galleria.fi/kuvat/Kissat-Cats/FINKarvanverran+A-pennut/4+viikkoa/

 

21.11.2009 Meillä ollaan 4-viikkoisia. Päivän kunniaksi, kun iltapäivällä aurinkokin pilkahti harmauden keskeltä, päätin ottaa yhteiskuvan kolmikosta. Rakentelin keittiön pöydälle 'studion' valkean fleecehuovan avulla, viritin kameran valmiiksi ja hain sitten juhlakalut paikalle, täydessä unessa pikkupesän uumenissa. Kohta sieltä pari pöppöröistä päätä kurkisti, mutta koko kolmikon kuvaaminen osoittautui ns. haasteelliseksi tehtäväksi.

img_0289web.jpg

 

img_0291web.jpg

 

img_0304web.jpg

 

img_0305web.jpg

 

20.11.2009 Viime päivinä on opittu paljon uusia asioita. Maanantaina aloitettiin hiekkalaatikkoon tutustuminen - tai pikemminkin hiekkaan tutustuminen, sitä kaikki kolme innokkaasti mutustelivat. Rosina keksi jo samana iltana hiekkiksen varsinaisenkin tarkoituksen. Nyt se on selvinnyt muillekin. Emon maitobaarin antimien täydennykseksi on parina päivänä tarjottu seiti-kerma-voi-mössöä. Se kelpaa Ukkopojalle, poika suorastaan ahmii. Tytöt vielä nirsoilevat.

Pentujen elinpiiri on myös laajentunut. Niillä on sturdipesästään pääsy melkein koko huusholliin, mutta onneksi ne vielä enimmäkseen pysyttelevät kotipesän läheisyydessä. Sturdin verkko-osat on keksitty mainioksi kiipeilyseinäksi. Aika korkealle pikku apinat jo pääsevät ja veikkaanpa, että sturdin katto valloitetaan viikonlopun aikana.

14.11.2009 Pennuilla on ikää 3 viikkoa. Vauhti kasvaa ja maailma pesän ulkopuolella alkaa kiinnostaa. Olen yrittänyt ottaa lapsista kuvia sen minkä Eeva-mamman hermot kestävät. Hätäiset laukaisut marraskuun hämärässä tuottavat varsin toisenlaista tulosta kuin kuvaaja toivoisi. Ukkopoika hurmurikatseineen pääsi kansikuvapojaksi etusivulle. Siirikin malttoi hetken poseerata (ja näyttää pysyvänsä pystyssä kolmella jalalla):

siiri3vk_p_img_0261.jpg

Rosina onnistui aina kääntämään päänsä pois. Tässä sentään siskon vieressä kurkistaa kameraan päin:

tytot_c_img_0247.jpg

 

8.11.2009 Nyt 2-viikkoisista pennuista on otettu uusia kuvia. Kuvat ovat nähtävillä Pekka Savolaisen galleriassa http://pekkasavolainen.galleria.fi/kuvat/Kissat-Cats/FINKarvanverran%20A-pennut/2%20viikkoa/

Tässä maistiaiset:

Karvanverran Usain Bolt (Ukkopoika) BUR n

ukkopoika_2vk.bmp

Karvanverran Tuulispää (Rosina) BUR n

rosina_2vk.bmp

Karvanverran Kalevantuli (Siiri) BUR a

siiri_2vk.bmp

 

5.11.2009 Pentujen elämä on keskittynyt nukkumiseen, syömiseen ja ryömimiseen. Pientä yritystä on jo seisomiseen, mutta jalat eivät oikein vielä kanna pullukkaa kroppaa ja isoa päätä. Silmät ovat kaikilla auki ja selvästi ympäristöäkin havainnoidaan. Viikonloppuna on luvassa valokuvausapua, joten ensi viikon puolella tännekin varmasti saadaan uusia kuvia.

31.10.2009 Meillä ollaan jo viikon vanhoja. Kutsumanimet on kaikilla. Ruskea poika on itseoikeutetusti Ukkopoika, onhan sen Ukon (Ukkopekan) esikoispoika ja toisen Ukon tyttärenpoika. Ruskea(?) tyttö on Rosina ja sininen(?) tyttö Siiri. Pakko merkitä tyttöjen värien perään kysymysmerkki, kun en vieläkään ole varma ovatko solideja vai konnia.

Kaikki kolme pentua kasvavat ja kehittyvät hienosti. Aamulla Ukkopojalla oli painoa jo 202 grammaa, tytöt tulevat parikymmentä grammaa perässä. Silmät ovat avautumassa, tänään meillä on ollut pieniä silmäpuolia, kun toinen silmä on auki ja toinen vielä tiukasti kiinni.

Eilen onnistui minulle mieluinen pesueen muutto. Eevahan on pitänyt pentujaan piilossa tummanruskean iglupesän perällä ja minä olen miettinyt keinoa millä pesueen saisi vähän enemmän näkösälle. Laitoin iglun viereen Eevalle mieluisan avopesän ja siihen päällykseksi tummanruskeaa fleeceä. Eeva asettui pesään köllöttelemään rapsuteltavaksi. Minä siirsin vaivihkaa pennut yksitellen iglusta mammansa viereen. Se kelpasi Eevalle. Taisi olla tumma väri tärkeä, emo kokee maastoutuvansa siihen. Koko perhe vaikuttaa oikein tyytyväiseltä uuteen kotiinsa. Tyytyväinen olen minäkin, kun pentujen katselemiseen ei tarvita enää taskulamppua.

29.10.2009 Tässä kuvat kaikista kolmesta ipanasta. Kuvat on otettu sunnuntaina 25.10., kun pennuilla oli ikää yksi vuorokausi. Ensimmäisessä kuvassa on sininen tyttömme:

a_tytto_ks_dsc_2886_medium.jpg

 kuva Kati Savolainen

Sitten ruskea/kilppari tyttö:

n_tytto_ks_dsc_2888_medium.jpg

kuva Kati Savolainen 

 ja vielä ruskea poika: 

n_poika_ks_dsc_2893_medium.jpg

 kuva Kati Savolainen

Esitellään pennut nimien kanssa kunhan saadaan sellaisia kuvia, joissa silmätkin ovat auki :) 

 

hurjamamma_ps_dsc_7250.jpg

kuva Pekka Savolainen

28.10.2009 Eevan kolmikko kasvaa kohisten. Pojalla on painoa jo 160 grammaa, tytöt ovat parikymmentä grammaa jäljessä. Tyttöjen värit ovat vielä epävarmat, kun ruskeakin saattaa olla konna! Oma veikkaus on tällä hetkellä, että pentupesässä ryömii vain yksivärisiä pentuja. Pentujen katseleminen ja valokuvaaminen on varsin haasteellista. Eeva topakkana pikkumammana käy hyvin äkkiä ja hyvin määrätietoisesti hakemassa lapsensa turvaan kotipesään.

24.10.2009  Eeva synnytti aamun tunteina viisi pentua. Ensimmäinen pentu, 86-grammainen sininen tyttö pääsi syntymään meidän ihmisten vielä nukkuessa. Ensikertalaisena Eevakaan ei tiennyt mitä pennulle olisi pitänyt tehdä. Elvytyksestä huolimatta menetimme pennun. Toisena syntyi virkeä iso ruskea tyttö, jolla oli painoa peräti 105 grammaa. Pennun ulossaamisessa tarvittiin kätilönkin apua. Sitten oli vuorossa pienin pentu, 84-grammainen tyttö, jonka väriä vielä arvaillaan - sininen vai sinikonna. Neljäntenä syntyi ruskea poika, 97 grammaa. Sitten esiin työntyi pikkuinen tassu. Kätilön ponnisteluilla sille saatiin esille pari. Vaikka Eeva kuinka ponnisteli, pentu juuttui kiinni. Kun se vihdoin saatiin kokonaan ulos, oli tassun näkymisestä kulunut puoli tuntia. Ahdingossaan pentu oli ilmeisesti vetänyt sikiönestettä keuhkoihinsa. Elvytyksestä ei ollut apua. Tämä ruskea poika painoi 102 grammaa.

Pentupesässä on emon hellässä hoidossa virkeä kolmikko kasvamassa. Kaksi kaunista ja hyvinkehittynyttä pentusta on surumielin pakattu odottamaan maanantaiaamua ja Eviraan avattavaksi vientiä.

21.10.2009  Eevan synnytykseen on enää muutama päivä aikaa. Painoa on kertynyt lisää 1,2 kiloa, melkoinen määrä 2,9-kiloiselle tytölle. Kaikki tarpeelliset ennakkovalmistelut on (toivottavasti) tehty ja nyt vain odotellaan.